Instructiuni utilizare ceasuri

Caracteristici generale ale produselor - modalitate de functionare si setare. 
Ceasurile automatice sunt mentinute in stare de functionare prin miscarea unui rotor semicircular, instalat pe spatele mecanismului, rotirea sa fiind determinata de miscarile naturale ale incheieturii mainii purtatorului. Dupa ce este scos de la mana, ceasul ar trebui sa functioneze aproximativ 2 zile (variind in functie de calibrul mecanismului). Daca mecanismul se opreste, este recomandat ca acesta sa fie incarcat manual, prin rotirea remontoarului in sensul acelor de ceasornic (de la stanga la dreapta) pana cand se simte o usoara rezistenta. Unele modele de mecanisme automatice nu permit reincarcarea de la remontoar; in cazul acestora, mentineti ceasul in pozitie orizontala, cu cadranul in sus, si efectuati cateva miscari circulare – acestea vor misca rotorul, care la randul sau va incarca ceasul.

Ceasurile mecanice sunt mentinute in stare de functionare prin rotirea remontoarului pana cand se simte o usoara rezistenta, atunci cand acesta se afla in pozitia normala, lipit de carcasa. Este recomandat ca intoarcerea ceasului mecanic sa se realizeze in mod regulat, odata pe zi.

Acuratetea ceasului mecanic si a celui automatic este de ±10/30 de secunde pe zi.

Ceasurile quartz sunt alimentate de o baterie, iar acuratetea foarte buna a acestora – in medie ±15/20 de secunde pe luna – este asigurata de catre oscilatorul quartz, circuitul integrat si motorul stepper, cele trei componente principale ale sale. In situatia in care bateria ceasului se consuma, este recomandat ca aceasta sa fie inlocuita cat mai repede, pentru a evita scurgerea ei si, prin urmare, defectarea mecanismului. Aceasta operatiune trebuie efectuata doar intr-un centru service autorizat. Unele ceasuri quartz sunt echipate cu functia E.O.L. (end-of-life) care avertizeaza purtatorul asupra faptului ca bateria este pe punctul de a se epuiza. La activarea acestei functii, secundarul incepe sa se miste la intervale de cate 2 secunde (sau mai mult, in functie de modelul mecanismului), anuntand astfel ca ceasul va mai functiona doar o perioada scurta de timp si, simultan, salvand din putina energie ramasa. In perioada in care secundarul se misca la intervale de cate 2 secunde, contorizarea timpului se face in continuare corect in interiorul circuitului integrat, indicatoarele de pe cadran afisand ora in mod corespunzator.

Energia necesara ceasurilor cu mecanism kinetic pentru a functiona este generata de un rotor, la fel ca in cazul mecanismului automatic. Diferenta ar fi aceea ca energia cinetica generata de catre rotor este transformata in energie electrica si apoi stocata intr-o baterie reincarcabila. Mecanismul kinetic imbina tehnologia ceasului automatic cu cea a ceasului quartz, obtinandu-se un ceas cu alimentare mecanica, dar care dispune de acuratetea unui ceas quartz. Rezerva de energie a unui ceas cu mecanism kinetic poate ajunge la cateva luni, chiar si pana la cativa ani.

Inainte de a efectua orice setari cu ajutorul remontoarului, verificati daca ceasul este echipat cu remontoar standard sau infiletabil. Verificarea se face astfel: in pozitia in care remontoarul este lipit de carcasa, rotiti-l in sens invers acelor de ceas. Daca remontoarul nu se indeparteaza de carcasa in urma rotirii, inseamna ca este un remontoar standard. Trageti-l usor inspre pozitiile exterioare pentru a face setarile necesare. Daca atunci cand rotiti remontoarul in sens invers acelor de ceas, observati ca acesta se desfileteaza, continuati pana cand este desfiletat complet. Intreaga operatiune trebuie efectuata cu deosebita atentie si fara a forta sau brusca remontoarul. Atunci cand remontoarul a fost desfiletat complet, trageti-l in pozitiile exterioare pentru realizarea setarilor necesare. In cazul unui remontoar infiletabil este crucial ca dupa realizarea setarilor sa il infiletati complet, pana cand este lipit de carcasa. In caz contrar, exista riscul de a compromite rezistenta la apa a ceasului.

Setarea ceasului in cazul remontoarului cu doua pozitii:

1: pozitia de functionare (cea mai apropiata de carcasa) 
2: pozitia pentru setarea orei (pozitia extrema - cea mai indepartata de carcasa)

Setarea orei se face astfel: 
- se trage cu grija remontoarul in pozitia extrema (2); 
se roteste remontoarul in sensul acelor de ceas pana cand indicatoarele (orarul si minutarul) indica ora dorita; 
- se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1).

Setarea ceasului in cazul remontoarului cu trei pozitii:

1: pozitia de functionare (cea mai apropiata de carcasa) 
2: pozitia pentru setarea datei (si a zilei saptamanii - in functie de model) (pozitia intermediara) 
3: pozitia pentru setarea orei (pozitia extrema - cea mai departata de carcasa)

Setarea orei se face astfel: 
- se trage cu grija remontoarul in pozitia extrema (3); 
- se roteste remontoarul in sensul acelor de ceas pana cand indicatoarele (orarul si minutarul) indica ora dorita; 
- se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1).

Setarea datei se face astfel: 
- se trage cu grija remontoarul in pozitia intermediara (2); 
- se roteste remontoarul in sensul corect pana cand este afisata data dorita; 
- se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1). 
Atentie: nu este recomandat sa modificati data in intervalul orar 20:00 p.m. si 04:00 a.m., intrucat este posibil ca data sa nu se seteze corect in ziua urmatoare si, deasemenea, se poate deteriora mecanismul.

* Pentru modelele de ceasuri care afiseaza atat data, cat si ziua saptamanii, setarea datei se realizeaza rotind remontoarul (tras in pozitia 2) in sensul acelor de ceas, iar setarea zilei se realizeaza rotind remontoarul in sens invers acelor de ceas.

Ceasuri cu functia cronograf

Aceste tipuri de ceasuri pot fi recunoscute usor dupa cele trei countere (subcadrane) pe care regasim unitati de masurare a timpului*. Acest unitati difera in functie de calibrul mecansimului – pot fi ore, minute, secunde, zecimi de secunda, sutimi de secunda, etc.

Modul de functionare este urmatorul: 
Buton A: se porneste cronograful 
Buton A: se opreste cronograful 
Buton B: se reseteaza cronograful

Observatie: operarea cronografului este posibila doar atunci cand remontoarul este in pozitia 1 (lipit de carcasa). 
* A nu se confunda cu ceasurile multifunctionale, care de asemenea au trei countere, dar care nu pot masura la comanda utilizatorului intervale de timp, ci doar afiseaza in countere elemente precum ziua saptamanii, ora in format 24 de ore, data, fazele Lunii, etc.

Cu exceptia remedierilor necesare pentru deficientele produsului cauzate de lipsa acestuia de conformitate sau de defectele acestuia de material sau de fabricatie, orice garantie legala nu acopera deficientele ori daunele directe sau indirecte produse ca urmare a folosintei sau a lipsei de folosinta a produsului, generate prin actiuni sau inactiuni precum: transport, manipulare, depozitare, purtare, pastrare, folosire, intretinere etc (de exemplu, in timpul unor astfel de actiuni sau inactiuni se pot produce daune ori deficiente prin: lovire, soc, zgariere, curatare - cu obiecte ascutite, taioase, abrazive, substante chimice etc - miscari sportive, profesionale sau casnice etc.); interventii efectuate asupra produsului fara autorizarea producatorului sau a furnizorului produsului; nerespectarea instructiunilor comunicate prin orice mijloace de catre Profesionist sau unitatea de service; supunerea produsului la variatii bruste de temperatura si/sau umiditate; aducerea produsului in contact cu medii distructive (praf, fum, abur, solventi, adezivi, acizi, saruri, produse cosmetice agresive, produse de curatare, clor sau substante care contin clor – inclusiv continut in cantitati distructive in apa curenta sau in apa de piscina, ploaie acida etc); uzura; expunerea ceasului in apropierea magnetilor sau a diverselor aparate care genereaza campurile electrostatice sau electromagnetice, cum ar fi boxele audio, telefoanele mobile, computerele, televizoarele, frigiderele, etc sau in afara intervalului de temperatura (de regula 5°C ÷ 35°C) in care acesta poate functiona fara aparitia unor deficiente ale mecanismului; setarea datei ceasului intre orele 09.00 p.m. si 02.00 a.m. deoarece este posibila deteriorarea mecanismului sau; mentinerea bateriei in stare consumata in interiorul ceasului si nesolicitarea schimbarii acesteia de catre o unitate speciala de ervice atunci cand apar primele semne de functionare anormala. Prin astfel de actiuni/inactiuni se pot produce daune ori deficiente la suprafata produsului sau in structura profunda a acestuia, unde pot aparea pori, fisuri, zgarieturi, corodari, decolorari, deformari, ruperi, desprinderi etc. Pentru a se putea bucura de folosinta indelungata a produsului si pentru a fi indreptatit sa beneficieze de orice garantie legala, Consumatorul trebuie sa evite astfel de actiuni/inactiuni si sa respecte instructiunile comunicate prin orice mijloace de catre Profesionist sau unitatea specializată de service.

In tabelul de mai jos sunt prezentate actiunile permise/nepermise in vederea pastrarii nealterate a etanseitatii ceasurilor:

Indicatie WR pe cadran sau pe carcasa ceasului

Contact accidental cu apa

Dus

Inot

Scufundari neprofesionale

Scufundari profesionale

Folosirea remontoarului sau a butoanelor sub apa

Fara indicatie WR

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR

Da1)

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR 30m /3 ATM / 3 Bar / 100 ft

Da1)

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR 50m /5 ATM / 5 Bar / 165 ft

Da1)

Da1)

Nu

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR 100m ~ 200m /10 ATM ~ 20 ATM/10 Bar ~ 20 Bar/ 330 ft ~ 660ft

Da1)

Da1)

Da1)

Da1)

Nu

Nu

Cu indicatie WR peste 200m / 20 ATM /20 Bar / 660 ft

Da1)

Da1)

Da1)

Da1)

Da1)

Nu

NOTA 
1) Face excepţie utilizarea în afara intervalului de temperatura admis (5°C ~ 35°C)

In caz de contact accidental al produsului cu substante care-i pot cauza deficiente, acesta nu trebuie curatat pe cont propriu, ci doar tamponat usor cu un material textil moale, dupa care Consumatorul va solicita remedierea eventualelor deficiente de catre Profesionist, prin unitatea de service, contra cost.

Produsul trebuie folosit corespunzător, potrivit scopului sau, trebuie manipulat cu grija, nu se va folosi in alte scopuri decat cele pentru care a fost proiectat, nu se va interveni asupra lor de catre persoane neautorizate si nu se va utiliza in medii necorespunzatoare (corozive, abrasive, temperature extreme)